Zioła można obrabiać na dużo przeróżnych sposobów w zależności od potrzeb i oczekiwanego rezultatu. Nieco zupełnie inaczej przyrządza się zielska dla celów kucharskich, a zupełnie inaczej dla zamiarów zdrowotnych. Przede wszystkim, zioła, z jakich będziemy korzystać, powinny być świeże i dokładnie oczyszczone w obecnej wodzie. W większości wypadków zioła siekamy na zwięzłą chwilę przed ich wykorzystaniem, żeby się nie utleniły.

Tlen bo wiąże wartościowe substancje, które zawierają zioła i sprawia, że spadają ich dobroczynne właściwości. W głównej mierze jednak nie może się ich wrzucać do wrzącej wody, albowiem tak wielka temperatura jest zabójcza dla bardzo wrażliwych składników takich jak witaminy, w które zioła są niebywale bogate – potwierdza to olej cbd dawkowanie. W kuchni zioła najczęściej sieka się i dodaje bezpośrednio do potraw czy też również wrzuca do sosów na parę godzin, żeby przesiąknął ich smakiem. Z kolei w ziołolecznictwie tworzy się z nich także napary oraz odwary, które powstają w wyniku dodania ziół do wody, nalewki (zioła z rozrzedzonym spirytusem), maceraty (zioła z zimną wodą), a również syropy (zioła gotowane z cukrem), soki (mechaniczne wyciskanie ziół) i olejki (destylacja pary wodnej). Różnorodne części ziół różnią się od siebie atrybutami.

Niejednokrotnie np. liście oraz kwiaty tego samego zioła są w stanie działać niema absolutnie inaczej. Zioła mają jednakże tę wspólną cechę, iż w ziołolecznictwie da się użytkować nieomalże ich każdą część. Generalnie napary, syropy, olejki oraz inne artykuły ziołowe produkuje się przy użyciu liści, kwiatów, owoców, kory, nasion i ziela. Co poniektóre rośliny wolno w ziołolecznictwie wykorzystywać w całości, w przypadku innych do spożycia nadają się np. tylko liście.

Niesłychanie ważne jest, żeby wiedzieć, kiedy tak właściwie oraz jak należy zbierać dobre części zioła. Liście można zbierać jedynie przed okresem kwitnienia, jeśli są ładnie wyrośnięte i bez przemian pasożytniczych. Z kwiatów zbiera się jedynie korony w początkowej fazie kwitnienia oraz przechowuje się je niesłychanie ostrożnie i krótko, bo ekspresowo więdną. Owoce zbiera się jedynie na początku dojrzewania, a nasiona wybiera się tylko z dorosłych zdrowych owoców. Kory nie można zbierać z rosnących drzew, można ją jedynie zbierać z odcinanych na jesień oraz wiosnę dwuletnich młodych pędów. Ziele tudzież zbiera się w okresie kwitnienia oraz odcina się do granic możliwości 30 cm od czubka rośliny.