Gotowanie to bezsprzecznie zajęcie dla niebywale ubóstwiających przebywanie w kuchni ludzi. Nie ma jednak takich nadmiernie dużo i okazuje się, że w ostatnim czasie wzrost sprzedaży materiałów mających na celu wspomóc domowym kucharzom pod żadnym pozorem nie przekłada się na większą pewność samych ankietowanych. Mężczyźni pytani o przekonanie co do swoich zręczności kulinarnych wprawdzie z zapałem chwalą się swoimi popisowymi daniami, niemniej jednak przy pytaniu o konkretne przepisy na fundamentalne w należącej do nas tradycji dania dochodzi w większości wypadków do kompromitacji. Kobiety natomiast w zdecydowanej większości nie mają problemów z odnalezieniem się w kuchni z każdym nowym przepisem i innymi eksperymentalnymi formami gotowania, ale równocześnie stanowczo brakuje i samozapału i przekonania do założenia własnego biznesu.

Oczywiście w szeregu przypadków bez zakładania restauracji ludzie umieją rodzinie i bliższym znajomym czy nawet kolegom sporadycznie gotować, aby dawać upust swojej potrzebie tworzenia innowacyjnych i smakowitych dań, zadowalania nimi swoich bliskich. Ale wybitnie w wielu przypadkach osoby mające unikalny talent do gotowania oraz gastronomii jako takiej chcą sprawić się w biznesie i próbują własną miłość do wyznaczonej, np. azjatyckiej, przełożyć na gotowane dla innych dań – wówczas przyda się Sklep z wyposażeniem gastronomicznym. I nieraz wychodzi na to, że to mężczyźni lepiej radzą sobie w biznesie gastronomicznym.

Dzisiaj zdolność gotowania jest nadzwyczaj ważna dla każdego człowieka oraz jeżeli młody mężczyzna nie umie przygotować podstawowych dla jego rejonu czy kraju dań, pojawia się dosyć szybko kłopot tego, jak łatwo będzie mu w następnej kolejności odkryć partnerkę. Kobiety nie mające talentu do kuchni także krytykowane są dosyć otwarcie przez nowoczesne środowisko społeczne, a przede wszystkim rodzinę i starsze przedstawicielki kobiece rodu, które przyzwyczajone są do tego, że kuchnia to nie tyle obowiązek, co przywilej kobiety w domu. W następstwie tego również nie dziwi wzrost zainteresowania programami kulinarnymi a jest ich w telewizji tak dużo, że przy gotowaniu potraw całkiem każdy człowiek ma okazję odtwarzać sobie na żywo zapis gotowania tego samego przepisu przez mistrza z telewizji.