Każdy z nas chciałby mieć pojęcie, co uczynić, gdy okaże się, że zupa wyszła za kwaśna, gdy kartofle okazały się przedobrzone a mięso wygląda jak węgiel. Każdy, kto gotuje chciałby znać sposób na wszystko, na każdy błąd, jaki w kuchni wolno popełnić. Zgodność z rzeczywistością jest tak, iż nie wszystkie błędy da się naprawić, czasem odpowiedniej zrezygnować z nietrafionego dania, aby przypadkiem nie przedstawić światu, że jednak nie potrafimy gotować. Mimo wszystko trzeba nie zapominać, że każdemu nawet najważniejszemu kucharzowi zdarzają się wpadki. Gotując musimy pamiętać o tym, co robimy, to nie jest jedna z tych czynności, w czasie jakich wolno się wyłączyć oraz bujać myślami w obłokach. Wypada pilnować by ogień nie był zanadto kolosalny, z trafną częstością należy mieszać gotujący się sos.

Trzeba najzwyczajniej w świecie pamiętać o tym, co się robi, dzięki temu można uniknąć wielu pomyłek. Poza tym warto także posiadać plan działania. Pamiętać o tym, co ile czasu mniej więcej się gotuje. Poprawniej poczekać ze smażeniem mięcha i nie smażyć go przez ziemniakami, bo nim pyry się ugotują mięso będzie zimne. Jeżeli mamy czas rano to zawsze możemy zrobić jakąś surówkę do obiadu – wypróbuj ocet z cydru jabłkowego. Wstawić ją do lodówki oraz na obiad będzie jak znalazł. Należy najzwyczajniej w świecie porządnie zorganizować sobie czas.

Pichcenie to wyzwanie, wskutek tego należałoby zapoznać się z tym wyzwaniem od podszewki. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z gotowaniem musimy poprosić o parę rad naszych najbliższych. Jeżeli mama zawsze gotowała obiady to zapytajmy ją o jej sposoby, jeśli to ojciec był wybornym kucharzem to warto zapytać tatę o jego nadnaturalne sposoby na owe pyszności, jakie wychodziły spod jego dłoni. Wiele, czego dowiemy się od naszych najbliższych będziemy byli w stanie na ostrożnie wprowadzać w życie. Jest wiele sposobów gotowania, jest również dużo sposobów na to, by nauczyć się gotować. Jednak najlepszym sposobem jest najzwyczajniej w świecie zacząć gotować. Jeśli nie spróbujemy to na pewno nigdy nie nauczymy się gotować. Jeżeli nigdy nie spaliliśmy, albo chociaż nie przypaliliśmy żadnego garnka to pewnie nic jeszcze nie gotowaliśmy. Należy próbować oraz nie zapominać o tym, że ‚nie od razu Rzym zbudowano’.